En iyi 3d modelleme programları nı sizler için inceleyip derledik.

3D Modelleme Programları

  1. Maya

    Autodesk’in bir ürünüdür. Ücretlidir.

  2. ZBrush

    Pixologic’in bir ürünüdür. Ücretlidir.

  3. Houdini

    SideFx’in bir ürünüdür. Ücretlidir.

  4. Cinema 4D

    Maxon’un bir ürünüdür. Ücretlidir.

  5. 3ds Max

    Autodesk’in bir ürünüdür. Ücretlidir.

  6. Modo

    Foundry’nin bir ürünüdür. Ücretlidir.

  7. Lightwave 3D

    NewTek’in bir ürünüdür. Ücretlidir.

  8. Blender

    Açık kaynak bir yazılımdır. Ücretsizdir.

  9. Daz Studio

    Ücretsizdir.

  10. SketchUp Free

    Trimble’ın bir ürünüdür. Ücretsizdir.

  11. Hexagon

    Daz Studio’nun bir eklenisidir. Ücretsizdir.

  12. Fusion 360

    Autodesk’in bir ürünüdür. Ücretsizdir.

  13. Houdini Apprentice

    SideFx’in bir ürünüdür. Ücretsizdir.

  14. Wings 3D

    Açık kaynak bir yazılımdır. Ücretsizdir.

  15. Rocket 3F

    Ücretsizdir.

3d modelleme programları, harika 3d sanatlar yaratmanıza ve modelleme becerilerinizi geliştirmenize olanak tanır. Medya endüstrisi sürekli gelişiyor ve genişliyor. Bu nedenle CG dünyasına girmek istiyorsanız en popüler araçlar ve uygulamalarla ilgili deneyime sahip olmak şarttır. Bununla birlikte birçok uygulamaya erişmek için para harcamanıza bile gerek yok: Blender endüstride önemli bir oyuncudur ve ücretsizdir.

Mevcut çok sayıda program ve kaynakla, öğrenmeniz için en iyi olanı seçmek zor olabilir. Bununla birlikte aşağıda yaptığımız incelemeler seçiminizde size fikir verebilir.

İster bu konuda tamamen yeni olun, ister bir profesyonel olun, şu anda piyasadaki en iyi 3d modelleme programlarını ayrıntılı olarak açıklayacağız. Size en uygun programı seçebilmeniz için bir dizi farklı bütçeye, çeşitli yazılım araçlarına ve kullanım kolaylığına odaklanacağız.

Teslim tarihi kısa olan bir proje üzerinde çalışıyorsanız veya yalnızca deneme yapmak istiyorsanız, üretkenliğinizi artırmak ve zamandan tasarruf etmek için önceden hazırlanmış modelleri de kullanabilirsiniz.

Bilgisayarınızı olabildiğince verimli hale getirmek ve 3D programlardan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, bilgisayarınızda mevcut en iyi ekran kartlarının bulunduğundan emin olun. Şimdi, en iyi 3d modelleme programlarına göz atalım.

Konuyla ilgili bu yazımız da ilginizi çekebilir: 3D modelleme nedir?


3d modelleme programları: Ücretli seçenekler

1. Maya

Autodesk Maya, çoğu sanatçının en iyi 3d modelleme programları sıralamasında en üst sıralarda yer alıyor. Bir dizi CG disiplini için endüstri standardı olan Maya, sanatçılara rakipsiz bir dizi özellik ve araç sunar. Bu güçlü uygulama yeni başlayanlar için değildir. Araç seti karmaşıktır ve ustalaşması zaman alır. Buna rağmen Maya’yı test ettiğimizde, Autodesk’in bir dizi fizik kalitesi özelliği uyguladığını gördük. Maya 2022 bize çok heyecan verdi. Maya’nın daha çok karakter animasyon sanatçıları tarafından kullanıldığını da hatırlatmak gerekir. Animasyon sinema filmlerinin birçoğu Maya ile yapılmıştır.

Maya, modelleme, tekstüre etme, aydınlatma ve render için idealdir. Geniş özellikleri arasında parçacıklar, saç, katı vücut fiziği, kumaş, sıvı simülasyonları ve karakter animasyonu için araçlar bulunur. Bununla birlikte Maya’nın kapsamlı işlevselliğinin ihtiyaçlarınız için çok fazla olup olmadığına karar vermeye değer. Çünkü bu güç buna uygun bir fiyat etiketi ile geliyor. Ustalaşmak için zamanı, becerisi ve sabrı olanlar için, Maya şu anda mevcut olan en iyi 3D araçlardan bazılarına sahiptir ve sağlam bir yatırımdır.

Maya’yı kullanmaya başlamak için yardıma mı ihtiyacınız var? Seçtiğimiz mükemmel Maya eğitimleri yardımcı olabilir.

3d modelleme-1

2. ZBrush

ZBrush, organik formların oluşturulması için en yararlı olan bağımsız bir şekillendirme ve modelleme uygulamasıdır. Ancak ZBrush incelememiz için en son sürümü denediğimizde, sert yüzey yeteneklerinin çok gelişmiş olduğunu gördük. Yeni gelenlerin alışması oldukça zor olabilecek bir iş akışı ve kullanıcı arayüzü ile standart olmayan bir şekilde çalışır. Bu nedenle yetkin olmak istiyorsanız her gün pratik yapmanız gerekebilir.

ZBrush sadece heykel ve modelleme için değil, aynı zamanda UV haritaları ve kaplama dokuları oluşturmak için de kullanılabilir. Bu da tecrübeli sanatçıların tüm figürleri, giysiler ve aksesuarlarla, rendere hazır hale getirmelerini sağlar. Bu yazılım, özellikle 3d baskı için tasarlanmış araçlarla oyuncakları ve aksiyon figürlerini 3d yazdırmak isteyen sanatçılar için popüler bir seçimdir.

3d modelleme

3. Houdini

SideFX’ten Houdini, CG endüstrisinde bir dizi 3D görüntü oluşturma programıdır. Node (düğümsel) tabanlı prosedürel yaklaşımı, sanatçılara benzeri görülmemiş bir güç, esneklik ve kontrol sunar. Bu düğümsel iş akışı herkese göre değildir. Ancak Houdini’nin ekrandaki polygonlar ile doğrudan etkileşim kurmanıza izin veren daha geleneksel araçları da vardır. Test ederken, problem çözme yeteneklerinin diğer 3d yazılımlardan çok daha ileride olduğunu gördük. Bununla birlikte Node kablolarını inanılmaz derecede doğal bir şekilde yeniden bağlama yeteneği, yazılım için büyük bir artı nokta.

Maya gibi, Houdini’nin gücü ve standart olmayan iş akışına alışmak zor olabilir. Neyse ki SideFX, öğrenciler, sanatçılar ve meraklılar tarafından ticari olmayan kişisel projelerde kullanılabilen Houdini FX’in ücretsiz bir sürümü olan Houdini Apprentice’i sunuyor. Ücretsiz sürüm, ödüllü Houdini FX’in neredeyse tüm özelliklerine erişmenizi sağlar. Yani becerilerinizi gerçekten geliştirebilirsiniz. Daha küçük stüdyolar için uygun fiyatlı bir ticari seçenek sunan tam özellikli Houdini Indie de var.

4. Cinema 4D

Maxon Cinema 4D uzun süredir piyasada ve hareketli grafikler, görselleştirme ve illüstrasyon dünyasında büyük saygı görüyor. Uygulamayı satın aldığınızda veya yıllık Maxon hizmet sözleşmesi (MSA) için ödeme yaptığınızda ücretsiz üyelik aldığınız Cineversity eğitim sitesi de cabası. Cinema 4D’nin parametrik modelleme araç seti genellikle çok iyidir. Bununla birlikte makul fiyatlı bir dizi eklenti ile işlevselliğini artırabilirsiniz. Pürüzsüz katı formlar oluşturmak için zamanınız veya beceriniz yoksa, hacimsel modelleme ile de mükemmel sonuçlar alabilirsiniz.

Kalıcı lisanslar ucuz değildir. Ancak her zaman Prime ile başlayabilir ve zaman içinde yükseltebilirsiniz. Alternatif olarak, Cinema 4D’yi ücretsiz olarak denemeniz için 14 gün veren bir deneme sürümü ve öğrenciler ile öğretmenler için ücretsiz bir eğitim sürümü vardır.

5. Autodesk 3ds Max

Autodesk’in 3ds Max’i yalnızca PC için bir 3D bilgisayar grafik programıdır. Öncelikle TV ve uzun metrajlı filmlerin yapımında veya mimari ve ürün görselleştirmesinde kullanılır. Kardeş yazılımı Maya gibi, 3ds Max de 3D modelleme için sağlam bir araç setinin yanı sıra akıcı simülasyonlar, saç ve kürk, artı karakter düzenleme ve animasyon araçlarına sahiptir. Bunula birlikte oldukça fazla eklenti yazılım yükleyerek 3ds Max’in becerilerini artırabilirsiniz.

3ds Max, yeni veya orta düzey sanatçılar için modelleme sürecini kolaylaştıran, farklı değiştiricilerden oluşan devasa bir kitaplıkla hem doğrudan manipülasyon hem de prosedürel modelleme tekniklerini kullanır. Bu yazılım çok geniş bir profesyonel araç seti sunar ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde profesyonel bir fiyat etiketi ile gelir. Ancak, öğrenciler yazılımı ücretsiz olarak edinebilir ve satın almadan önce denemek isterseniz 30 günlük bir deneme sürümü de mevcuttur.

6. Modo

Yıllar geçtikçe Modo, temel bir alt bölüm yüzey modelleyiciden tam özellikli bir dijital içerik oluşturma uygulamasına dönüştü. Araç seti iyi düşünülmüş ve uygulanmıştır. Bu da onu kullanıcı dostu yapar. Üstelik Modo etkileyici bir render sistemine de sahiptir. Modo’nun popülaritesinin neden artmaya devam ettiğini görmek kolaydır. Modo’yu kapsamlı bir şekilde test ettik ve araç setini ve kullanıcı arayüzünü beğendik, ancak yeteneklerini biraz sınırlı bulduk. O zamandan beri Foundry bir dizi güncelleme aldı.

Temelinde modelleme bulunan Modo, hem doğrudan araçları hem de prosedürel teknikleri kullanarak çokgen formların oluşturulması için mevcut en iyi uygulamalardan biridir. Türünün en iyisi MeshFusion Boole sisteminin eklenmesi, modelleme repertuarını genişletiyor. Modo, Maya gibi bir programda bulduğunuz üst düzey dinamiklere ve simülasyon araçlarına sahip değildir. Ancak şu anda mevcut olan diğer paketler kadar iyi bir 3D render üreterek çarpıcı sanat eserleri yaratma konusunda işinizi görecektir.

7. Lightwave 3D

LightWave, bir zamanlar bilimkurgu TV şovları için başvurulacak uygulamaydı. Ancak modernleştirilmiş bir sürüm üretme girişimi başarısız oldu. Daha sonra, NewTek’in uygulaması birkaç yıl nadasa kaldı. Ancak son zamanlarda bir rönesans yaşadı ve 2020’nin başında güncellenmiş bir sürüm tanıtıldı.

Lightwave, modelleme ve tekstüre, ışıklandırma, animasyon ve render için iki uygulama olarak çalışır. Altta yatan araç setinin çoğu oldukça eskidir. Üstelik son birkaç yılda eklenen pek çok yeni özelliği olmasına rağmen. Ancak bu, birçok özelliği olduğunu. Bununla birlikte hızlı etkileşimli bir PBR ile sağlam bir dijital içerik oluşturma paketi olmasını engellemez.

LightWave’in itibarını göz ardı ederek söylemek gerekir ki: Temel bilgileri öğrenmek için harika bir 3d modelleme uygulamasıdır. 30 günlük ücretsiz deneme ile kendiniz deneyebilirsiniz. Öğrenciler ise sadece 195$ karşılığında bir kopya alabilir.

3d modelleme programları: Ücretsiz seçenekler

3d modelleme programları Türkiye şartlarında ucuz diyemeyiz. Özellikle ülkemizde dolar kurunun yüksek olduğunu düşünürsek çoğu yazılım bize oldukça pahalıya patlar. Neyse ki, bugünlerde ücretsiz olarak sunulan bir dizi güçlü yazılım vardır. Ve ücretli araçlarının ücretsiz sürümlerini cömertçe sunan bazı şirketler mevcuttur.

Doğru olanı bulmanıza yardımcı olacak piyasadaki en iyi ücretsiz 3d modelleme programlarını seçtik. Bu nedenle, bir 3d sanatçısıysanız, bu sayfaya şimdi yer işareti koymanızı öneririz.

3d modelleme programları arasında ücretsiz seçenekleri olanlarda vardır

1. Blender

Ücretsiz 3d modelleme programı arıyorsanız, modelleme, tekstüre, animasyon ve render için Blender’dan daha iyisi olamaz. Bu açık kaynak program bir süredir ortalıkta dolaşıyor. Ve bu süre zarfında sürekli gelişiminin arkasında olan bir sanatçılar, öğretmenler ve meraklılar ordusu edindi.

Blender, son derece etkileyici bir 3d modelleme ve şekillendirme araç setine sahiptir. Bununla birlikte ücretli modelleme programlarına tamamen uygun bir alternatif olarak kabul edilir. Son yıllarda, büyük stüdyolarda giderek daha yaygın hale geldi. Blender bir zamanlar standart olmayan çalışma şekliyle ünlüydü. Ancak bu sorunların çoğu çözüldü, bu nedenle başka bir uygulamadan geçiyorsanız daha tanıdık gelecektir.

Blender, 3d sanatın size göre olup olmadığını görmek için mükemmel bir başlangıç noktasıdır. Bununla birlikte internette çok sayıda eğitim videosu da bulabilirsiniz.

2. Daz Studio

Daha önce 249$ perakende satış yapan 3D yazılımı Daz 3D şu anda tamamen ücretsiz olarak indirilebilir. Her beceri seviyesinden sanatçının sanal insanlar, hayvanlar, aksesuarlar, araçlar, aksesuarlar ve ortamlar kullanarak dijital sanat yaratmasını sağlayan bir 3d figür özelleştirme, pozlama ve animasyon aracıdır.

3d modelleme programları arasında karakter modelleme alanında en çok kullanılan programdır.

3. SketchUp

SketchUp Free kendisini “web’deki en basit ücretsiz 3D modelleme programı” olarak tanıtıyor ve kullanımı kesinlikle çok kolay. Temel 3d modelleri doğrudan web tarayıcınızda çalışır ve 10 GB depolama alanı sunar. Ayrıca projelerinize ücretsiz olarak aktarabileceğiniz kullanıcı tarafından oluşturulan ve üretici tarafından üretilen 3d modeller vardır.

Tüm bunlara ek olarak 3d modellerinizi mobil cihazlarda görüntülemek için ücretsiz bir uygulamada vardır. Sıfır maliyetle harika bir imkan olduğunu söylememiz gerek.

4. Hexagon

Daz 3D Studio hesabınız varsa, ücretsiz modelleme uygulaması Hexagon da indirebilirsiniz. Eovia tarafından 2001 civarında geliştirildi, 2006’da Daz tarafından satın alındı ve o zamandan beri nadiren de olsa güncellendi.

Hexagon, basit bir alt bölmeli yüzey modelleyicisidir. Daz bu uygulamayı kendi figürleri için kıyafet ve aksesuar yapmanın bir yolu olarak tanıttı. Bununla birlikte Hexagon’u istediğiniz her modellemeyi yapmak için kullanabilirsiniz.

Hesabınız yoksa, buradan 19,95 £ karşılığında Hexagon satın alabilirsiniz(yeni sekmede açılır).

5. Fusion 360

Autodesk’in bulut tabanlı modelleme uygulaması Fusion 360. CAD/CAM topluluğu için profesyonel bir yazılımdır ancak çaydanlıklardan tanklara kadar her türlü katı formu oluşturmak için kullanılabilir.

Normalde yılda 438 sterline mal olur, ancak ticari olmayan projeler için kullanabileceğiniz Windows ve Mac için ücretsiz bir eğitim sürümü vardır. Uygulama, serbest biçimli heykel, çokgen manipülasyonu ve parametrik modelleme dahil olmak üzere her türlü modelleme tekniğini içerir.

6. Houdini Apprentice

Yukarıda belirttiğimiz gibi Houdini, medya endüstrisinde film, yayın, eğlence ve görselleştirme için yaygın olarak kullanılan bir 3D animasyon ve görsel efekt aracıdır. En ucuz sürümünün maliyeti 2.000 doların biraz altındadır, ancak SideFX ayrıca ücretsiz olarak bir “Çırak” sürümü sunar.

Houdini Apprentice, becerilerinizi geliştirmek ve kişisel projeler üzerinde çalışmak için tam sürümün tüm özelliklerine erişmenizi sağlar. Bu versiyonun tamamen ticari olmayan kullanım ve öğrenme amaçlı olduğunu unutmayın.

7. Wings 3D

Saf bir modelleme uygulaması olan Wings 3D, Windows, macOS ve Linux için kullanılabilen ve 2001’den beri geliştirilmekte olan açık kaynaklı bir programdır.

Modelleyicilere göre oldukça basit ve arayüz biraz sıra dışıdır. Ancak oldukça kullanıcı dostu ve 3d modelleme programları hakkında bir fikir edinmenin ve 3d sanatın size uygun olup olmadığını görmenin ideal bir yolu.

8. Rocket 3F

Rocket 3F, kendisini hızlı, eğlenceli ve arkadaş canlısı olarak tanıtır. Ancak Windows’a özel bir yazılımdır. Profesyonel görünümlü, arayüzü tamamen özelleştirilebilir ve yüzlerce sterline mal olan uygulamalarda yersiz görünmeyecek kapsamlı bir modelleme araç setine sahiptir. Gerçekten de, şekillendirme, retopoloji araçları ve doğrusal olmayan alt bölme kenar katlama ile çok donanımlı bir programdır.

Ancak ücretsiz sürüm, kullanıcı arayüzünü değiştirmenize veya kendi kısayol tuşlarınızı atamanıza izin vermez. Bunun için 99 € Pro sürümünü satın almanız gerekir. Ancak ister illüstrasyon ister oyunlar için modeller yapıyor olun, Rocket 3F harika bir araçtır .

One Response

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir